Den Kulturelle Skolesekken
Kunstneren Jannicke Olsen og samarbeidspartnerne FN-sambandet Vest og Hordaland politidistrikts ungdomsseksjon inviterer elever på ungdomstrinnet til å oppleve kunstprosjektet «Tidspunktert» på skolen.
Olsen og samarbeidspartnerne har siden 2005 reist ut på skoler med dette kunstprosjektet. «Tidspunktert» er del av den kulturelle skolesekken og finner sted på hver enkelt skole. Prosjektet har vært blant Hordaland Politidistrikts hovedsatsninger innenfor voldsforebyggende arbeid i ungdomsskolen.
«Tidspunktert» er en kombinasjon av Kunstutstilling med Teater i undervisningen (TIU) der kunstner, politiet, FN-sambandet, elever og lærere deltar. Arbeidet for fred og menneskerettigheter er gjennom prosjektet blitt kombinert med politiets faktakunnskap og opplysningsarbeid.
MER DETALJERT BESKRIVELSE AV TILBUDET:
Det ugjenkallelige øyeblikket. Tidspunktet som senere vil stå i politirapportene. Tidspunktet da tiden punkteres. Mellom et før. Og et etter. Punkteringen av kroppen. En avtrekker. En bestemmelse. En nerveimpuls. En ørliten fingerbevegelse. En tidspunktering. Tidspunktet da kulen treffer markerer et brutalt skille for resten av livet. For den som skyter. For den som blir skutt. For familie og venner rundt. Det er som om tiden blir punktert. Alt som var stopper opp. Ingenting kan noen gang bli det samme igjen. Etter at kroppen er blitt punktert av kulen som treffer.
Opplegget er sentrert rundt en kunstutstilling, der beslaglagte skytevåpen fra Norge og andre land er omformet til kunstgjenstander. Våpnene er en gang blitt brukt til å drepe, skade, rane og true. I sin nye tilstand er de gjenstander som hører til i den trygge hjemmesfæren: en klokke, et speil, et sjakkspill, osv. Likevel, våpnenes materialer er med. Likeså våpnenes forhistorie. Både ved at historiene blir fortalt under utstillingen og ved at historiene bidro til å danne ideen for hvordan de ferdige kunstgjenstandene skulle se ut.
PROGRAM
Elevene blir presentert for kunstprosjektet ved at de blir oppfordret til å gå rundt og berøre kunstobjektene og våpendeler.
Gjennom TIU (Teater i undervisningen) og frivillig elev- og lærerdeltagelse, skildrer kunstneren og FN-sambandet gjennom de ulike kunstobjektenes kriminelle forhistorie og kunstneriske utrykk hvordan vold i verden utøves på forskjellige nivå, og hvordan dette kan motarbeides.
Problematiseringen av vold og hvordan forhindre denne er delt inn i fire nivåer: Krig mellom stater, borgerkrig og etniske konflikter, organisert kriminalitet over landegrensene og kriminalitet hjemme i Norge.
Kunstneren viser gjennom TIU og eksempler fra kunstobjektene i utstillingen hva det vil si å utvikle ideer til ferdige kunstobjekter. Hun forteller om hvert kunstobjekt og dets kriminelle forhistorie. Objektene og historiene bak er eksempler på at det går an å skape noe konstruktivt ut av noe destruktivt.
Forandringen som våpenet gjennomgår, er en oppfordring til forsoning mellom det som har skjedd. Nåtiden og fremtiden. Elevene skal gjennom kunstopplevelsen ta inn over seg at fremtiden med nødvendighet må bære fortiden i seg.
Samfunnstemaet vold er et utmerket utgangspunkt for videre dialog mellom elevene og ungdomsseksjonen ved Hordaland politidistrikt. Samtalen vil omhandle konsekvenser av straffbare handlinger, mobbing, skolevold, umotivert vold, gjengkriminalitet, organisert kriminalitet og våpenbruk.
Politiet spør: Hvordan kan vi sammen forebygge vold?
Vi anbefaler også lærerne til å ta en egen oppsummering i klassene etterpå. Lærerveiledning og elevoppgaver tilknyttet prosjektet kan lastes ned her (PDF).