Arbeid på skulpturavdelingen ved Universitetet i Kabul, i samarbeid med Professor Farhad.                             E…

Arbeid på skulpturavdelingen ved Universitetet i Kabul, i samarbeid med Professor Farhad.                             Et eller annet sted utenfor Kabul.

Internasjonalisering av "Tidspunktert"

«Tidspunktert» diskuterte i begynnelsen håndvåpenproblematikk som samfunnstema i Norge. Etterhvert er temaer og historier fra flere deler av verden blitt inkludert, og prosjektet viser nå sammenhengen mellom nasjonal og internasjonal håndvåpenproblematikk.

Det er rundt regnet 550 millioner lette håndvåpen i omløp på verdensbasis. Hvert år blir rundt 500 000 mennesker drept av lette håndvåpen, 300 000 i væpnede konflikter og 200 000 i kriminelle handlinger. De fleste ofrene er kvinner og barn. FNs generalsekretær Kofi Annan sier at lette håndvåpen er de virkelige masseødeleggelsesvåpnene. Våpenindustrien er en av de største industriene i verden. Det er på tide å gi noe tilbake til dem som er blitt rammet av våpenvold, og det prøver Janicke Olsen å gi et signal om gjennom prosjektet.

Konseptet går ut på å få utlevert våpen fra områder som er sterkt berørt av de temaene i internasjonal håndvåpenproblematikk som prosjektet ønsker å fokusere på, og så omforme disse våpnene til kunstgjenstander. Janicke Olsen bruker lokale ressurser som råmaterialer og lokale håndverkere til utarbeidelsen, for å bidra til økt forståelse og gjensidig respekt mellom kulturer gjennom kompetanseutveksling og samarbeid.
De ferdige objektene vil bli solgt, fortrinnsvis gjennom auksjoner. Midlene vil bli pløyd tilbake og komme til nytte i det området hvor våpenets historie oppsto.


Sjakkspill fra Afghanistan

Tema: Krig og internasjonal terrorisme
 

Tre sett/varianter:
Hver variant er laget av et våpen.
Brettene er laget av våpendeler stål og tredeler. Lapis Lazuli og valnøtt tre fra Afghanistan. Tekst og bilde av våpenet og dets historie er silketrykket på.

Toppdelene på brikkene er laget av norske barn og afghanske flyktningebarn sammen, av nordsjøleire fra Gullfaks C-feltet. Brikkene er individuelt utsmykket med variasjoner av bladgull, bladsølv, smaragder, rubiner, safirer, ametyster, jade og elveperler fra Afghanistan.

Et av sjakkspillene ble auksjonert bort. Deler av midlene gikk til en «All girls» school i Badakshan i Afghanistan og ble pløyd tilbake til området der våpenets historie oppsto.


I november 2003 reiste Janicke Olsen til Kabul og mottok tre våpen brukt av Nord-alliansen og Taliban-soldater. De tre våpnene ble så omformet til et sjakkbrett. Deler av arbeidet ble gjort i skulpturavdelingen ved Universitetet i Kabul, sammen med lokale håndverkere. Toppdelene på brikkene er laget av norske barn og afghanske flyktningebarn sammen. Materialet er nordsjøleire fra Gullfaks C-feltet som Statoil-ansatte hentet opp til prosjektet. Ett av sjakkspillene ble auksjonert bort, til inntekt for et barnehjem i Afghanistan. Tidligere ordfører i Bergen, Herman Friele, kom med det høyeste budet.

VÅPEN1
Våpenet var bruk til overleveringstidspunktet, brukt av soldat i Nord-alliansen i kamper mot Taliban høsten 2001. Soldaten «Bashir» 23 år, som tilhører den etniske gruppen tajiker, påstår selv at han har drept Talibankrigere. Bashir sier han så de han drepte: «Vi hatet Taliban, og vi tenkte det ikke var galt å drepe fanger. Etterpå har jeg tenkt at mange av dem var gutter på min egen alder. Jeg har nå lyst til å slutte som soldat og gjøre noe nyttig for det afghanske samfunnet, men jeg har aldri gått på skole så jeg vet ikke hva jeg skal gjøre.»


VÅPEN2
Kom fra lager. Har ikke vært i kamp mot kommunistregimet. Har ikke opplysninger om når det sist var brukt.
Har tilhørt warlorden Ghulam Rabani og var hans personlige våpen til 1996, ble brukt under russertiden, jihad mot russerene (russerne trakk seg ut i perioden 1989-1991). Deretter ble våpenet brukt under borgerkrigen 1992-96. Deretter brukt mot Taliban etter 1996.


VÅPEN3
Brukt av Taliban til høsten 2001. Ble beslaglagt nær Charikar.  En offensiv fra Nord-alliansen førte til at flere Taliban-soldater ble drept. Våpenet ble tatt fra en stilling med to døde Taliban-soldater. Dvs: eier av våpenet lå drept ved siden av våpenet.
Våpenet ble tatt inn til Kabul av Nord-Alliansen, ble senere brakt tilbake til Panshir under tilbaketrekning av tyngre våpen fra Kabul.

Brettene er laget av våpendeler stål og tre. Lapis Lazuli (blå stein) og valnøtt tre fra Afghanistan. Tekst og bilde er silketrykket på. (2004-2009)


Puslespill fra Brasil

Tema: Organisert kriminalitet og korrupsjon

Distrito Federal, Brasilia 04-02-2000
En politimann skjøt og drepte den 16 år gamle gutten Marllos Rodrigo Mundim. Marllos og hans venn Fabio stjal en bil. På et gitt tidspunkt pådro de seg politiets oppmerksomhet, og politiet la seg på hjul. I et forsøk på å stoppe bilen skjøt og drepte en av politimennene Marllos.

Politimannen ble dømt til 16 års fengsel. Dommen i seg selv er uvanlig. Bare i Rio de Janeiro i 2003 ble 1195 personer skutt av politiet, enten bakfra eller i hodet. Bare 6% av disse sakene nådde retten og bare 3% resulterte i domsavsigelse.

«Dette puslespillet er en hyllest til kriminaletterforsker Francisco Badenes kamp mot organisert kriminalitet og korrupsjon i Brasil. Han samler de ulike bitene og setter de sammen til det store bildet som skal løse de store sakene. Vi trenger disse dedikerte og modige menneskene for å gi oss håp og inspirasjon til å jobbe for idealisme og det vi tror på i livet.» Jannicke Olsen


Uro fra Sierra Leone

Tema: Borgerkrig. Borgerkrigen i Sierra Leone
Fokus: Barnesoldater og senskader

Denne uroen fra Sierra Leone er dedikert til minnet om Hans Gmeiner, grunnleggeren av SOS Barnebyer.

Type: AK-47
Produsert: Kina 1966

Våpenets historie:
I slutten av oktober 2001 varslet de fredsbevarende styrkene i Sierra Leone desarmering av 25 864 soldater. 3 340 av de som ble desarmert var barn som stort sett var rekruttert av opprørsbevegelsen RUF siden begynnelsen på opprøret i 1991. Denne AK-47 Kalashnikoven ble hentet fra en av disse avvæpningene og fraktet til DDRs (Disarm [avvæpn], Demobilize [demobiliser] og Reintegration [re-integrering] mottaksstasjon i Port Loko.

Steinar Hagvåg, kommandant for den norske civpol-styrken i Sierra Leone fraktet våpenet til Norge. Fordi kolben var blitt kappet og formet til å passe armen til et barn, ble det konkludert med at våpenet var blitt brukt av en barnesoldat. Det er fremdeles i dag minst 300 000 barnesoldater i verden.

Uroen ble donert til International Police Association, som ved hjelp av gaven skaffet til veie kr. 100 000,- til SOS Barnebyers arbeid, bl.a. med rehabilitering av barnesoldater i Sierra Leone.

Materialer: Våpenstål, tredeler, ametyster, Swarovski spinell fra Østerrike, olivin fra Åheim Norge, emaljearbeid og bladsølv. Høyde: 50cm. Lengde: 28 cm. «Human chain» i tinn. (2004)